Open haarden

24 april 2018
 Categorieën: aannemers verwarming & airco, Blog


Open haarden

Wanneer het buiten koud is, is er niets fijner dan thuiskomen in een fijn, warm huis. Een open haard geeft een hele prettige warmte en heeft bovendien een prachtige, romantische uitstraling. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende haarden verkrijgbaar bij Hans van der Vorst Open Haarden. Zo zijn er gesloten en open haarden. Daarnaast zijn er verschillende brandstoffen mogelijk, zoals hout, gas en bio ethanol.   

Hout 

De meeste mensen denken bij een open haard al snel aan een haard gestookt op hout. Hout levert een nostalgisch, knisperend vuur en geeft een warme, romantische uitstraling. Stoken op hout kan in een gesloten of in een open systeem. Een open houthaard brengt enorm veel sfeer, maar heeft niet zo'n hoog rendement. Het grootste deel van de warmte gaat via de schoorsteen naar buiten en dus niet de woonruimte in. Het rendement van een open houthaard is ongeveer 10 tot 20%.  Een gesloten houthaard heeft een veel hoger rendement van 75 tot 85%. Omdat het een gesloten systeem betreft ligt de temperatuur in de haard veel hoger.  

Gas 

Bij het stoken op gas heb je geen houtvoorraad nodig. In plaats daarvan kun je de haard met een afstandsbediening aan en uit zetten. Deze manier van stoken levert een hoge mate van comfort en toch een warme uitstraling en een prachtig vlambeeld. Stoken op gas kan zowel in een gesloten als in een open systeem. Ook bij het stoken op gas heeft een open systeem een laag rendement. De afvoer van verbrandingsgassen vindt plaats via het rookkanaal en de aanvoer van verbrandingszuurstof vindt plaats via de buitengevel, kruipruimte of kelder. Een gesloten gashaard heeft een aanzienlijk hoger rendement. Gemiddeld levert deze manier van stoken een rendement op tussen de 75 en 85%. Bij een gesloten gashaard vindt verbranding plaats binnen een gesloten systeem met een dubbelwandig kanaal. Het afvoeren van verbrandingsgassen gaat via het binnenste kanaal en het aanvoeren van verbrandingszuurstof gaat via het buitenste kanaal.  

Bio ethanol

Wanneer er geen mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een rookkanaal biedt stoken op bio ethanol de oplossing. Voor stoken op bio ethanol is namelijk geen rookkanaal nodig. Er zijn tegenwoordig compleet beveiligde, elektronische systemen verkrijgbaar die werken met een afstandsbediening. Afhankelijk van het type haard kan het stoken op bio ethanol een rendement opleveren van 75 tot 85%.   

Elektrisch

Soms is echt vuur niet gewenst, maar wil je wel kunnen genieten van de sfeer van een haard. In dat geval kun je kiezen voor een elektrische haard. Tegenwoordig zijn er ook elektrische haarden verkrijgbaar met een warmte element, zodat de haard naast een mooi uitstraling, ook warmte levert.


Delen